Projekt: kransekakan
För tredje gången i mitt liv, försökte jag mig igår kväll på en så kallad kransekaka. Det är ett norskt påfund. Min farfar var från Norge, så denna kaka gjorde alltid min fina farmor till olika högtider. Tyvärr gick hon bort för drygt 1,5 år sen.
Man lägger 0,5 kg mandlar i uppkokat vatten. Skalar och maler sen i matberedare med florsocker (0,5 kg) och 3-4 äggvitor. Sen spritsar man massan enligt bilderna i speciella formar. De köpte jag en gång i Norge. Vet inte om de finns att köpa i Sverige, men de går säkert att hitta på nätet.
Det är lite meck med detta. Jag tror jag kanske hade kakan lite för kort tid i ugnen. Den blev så mjuk, kanske jag hade behövt mer florsocker i. Min smet blev ganska blöt. Tror jag ska låta torka de skollade mandlarna mer noggrannt nästa gång.
Jag kommer dekorera kakan med kolor från en twistpåse (precis som farmor❤) liksom jag la en bulle längst in i kakan – ”så den inte torkar” sa alltid farmor:) huruvida det är så eller inte, tänker jag inte chansa på. Jag gört bara!:D
Då dopet är imorgon, valde jag att plocka ner ringarna o lägga dem i kylen..det såg nämligen ut som rasrisk! Hehe…blev inte supersnygg, men god!
Bild på slutresultatet imorgon!